An evening with Todd Barton

Events

An evening with Todd Barton

Saturday, 7 March 2020
From 20:15-22:35

Het Concertgebouw Amsterdam
Koorzaal
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam


Het Concertgebouw en Voltage Control Amsterdam presenteren: een uniek optreden – inclusief inleiding – van synthesizerartiest Todd Barton, waarbij een speciale rol is weggelegd voor de Buchla Music Easel. Synthesizertovenaar Barton, ook bekend van zijn YouTube-kanaal met tutorials, deelt deze avond in de Koorzaal zijn liefde voor de modulaire Buchla-synthesizer. Een absolute aanrader voor liefhebbers van synthesizers!

SYNTHESIZER VOOR FIJNPROEVERS
Halverwege de jaren 60 begon de Amerikaanse geluidspionier Don Buchla met het ontwikkelen van zijn instrumenten, die hij liever geen synthesizers noemde aangezien dat de indruk zou wekken dat ze bestaande geluiden zouden imiteren. Zijn intentie was juist om muziekinstrumenten te maken die oneindig nieuwe geluiden konden creëren. Ondanks dat Buchla nooit op zo’n grote schaal bekend werd als Moog of Roland, is het voor fijnproevers een des te avontuurlijker instrument. Todd Barton vertelt over zijn favoriete synthesizer: ‘If you listen to a Buchla, it will start rewiring your synapses.’

REIS DOOR DE WERELD VAN BUCHLA-SYNTHESIZER
Barton begint deze avond met een inleiding en neemt ons op Richard Attenborough-achtige wijze mee door de wereld van de Buchla-synthesizer. Verwacht niet alleen nieuwe en vreemde geluiden, maar ook een warme, dromerige en hypnotiserende luistertrip. Barton nodigt de luisteraars uit middels zijn muziek onbekende ruimtes te ontdekken en het onbekende te omarmen. Of die geluiden nou lijken te komen uit het binnenste van de aarde of juist vanuit de kosmische ruimte. De muziek kent veel dynamiek met ruimte voor stilte, heeft soms een meditatief en organisch karakter en klinkt dan weer vervreemdend.

TODD BARTON
Tod Bartons laatste album Multum in Parvo werd door muziekblog The Quietus in hun jaarlijst van 2018 opgenomen. Afgelopen jaar werkte Barton samen met de oprichters van het San Francisco Tape Music Center, Morton Subotnik en Ramon Sender, om hun baanbrekende 100 Series van de modulaire Buchla (met origine in 1965) opnieuw uit te brengen. Andere bekende Buchla-muzikanten zijn Morton Subotnick, Suzanne Ciani, Matmos, Keith Fullerton Whitman, Allessandro Cortini, Dntel, Kaitlyn Aurelia Smith, Kali Malone en Caterina Barbieri.


admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *